Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για το Κέντρο του Λαυρίου και τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες

Η Ομάδα Υγείας της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης του Πεδίου του  Άρεως συνεχίζει τις δράσεις παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στο Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου. Το Σάββατο 13/01 θα επισκεφθούμε ξανά το Κέντρο. Πιο πριν όμως, την Παρασκευή 12/01 στις 12.00, θα συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η αλληλεγγύη μας δεν είναι μόνο υλική, αλλά σαφέστατα και πολιτική.

Είναι γνωστή η βούληση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του Δήμου Λαυρεωτικής, να εκδιώξουν από τα κτήρια του Κέντρου όλους τους πρόσφυγες, με προσχηματικό σκοπό την ανακαίνιση ή κατεδάφιση των ιστορικών αυτών χώρων που φιλοξενούν πολιτικούς πρόσφυγες εδώ και τουλάχιστον έξι δεκαετίες. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώθησε με τη στάση του τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να αποχωρήσει από το Κέντρο τον προηγούμενο Αύγουστο, καθώς αρνήθηκε να το εντάξει στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να παυτεί κάθε χρηματοδότηση, αν και υπήρχε ήδη εξασφαλισμένη.

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός της ανακαίνισης του καταυλισμού θα μπορούσε να περιλαμβάνει σταδιακή αποχώρηση των κατοίκων και κατόπιν επιστροφή τους στον χώρο. Εξίσου ξεκάθαρο είναι όμως ότι η κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιθυμεί το γκρέμισμα όχι μόνο των χώρων αλλά και της δομής αντίστασης που έχουν συγκροτήσει όλες αυτές τις δεκαετίες οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, με σκοπό να προπαγανδίσουν τον δίκαιο αγώνα προς την αυτοδιάθεσή τους. Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρότεινε να μπει φύλαξη στο κτήριο –ενώ ποτέ δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως πρόβλημα περιφρούρησης της ασφάλειας από τους ίδιους– και να καταγράφονται όσοι μπαίνουν και βγαίνουν από τον χώρο, απαγορεύοντας στην ουσία την όποια ενίσχυση από αλληλέγγυο κόσμο. Ακόμα όμως και οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πλήρως ενσωματωμένους στην κοινότητα του Λαυρίου πρόσφυγες που δεν δημιούργησαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Επίσης, απαίτησε την αφαίρεση όλων των συμβόλων του πολιτικού τους αγώνα από τους τοίχους. Θεωρούμε αυτονόητη και στηρίζουμε την αντίδραση των Κούρδων προσφύγων στις προτάσεις αυτές της κυβέρνησης που έχουν στόχο να αποπολιτικοποιήσουν την προσφυγιά τους, απαγορεύοντας την ανοικτή έκφραση των πολιτικών τους θέσεων, και να τους καταστήσουν πιο ευάλωτους και κατακερματισμένους.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν διαπιστώναμε ότι η κίνηση αυτή να διαλύσουν τον ιστορικό καταυλισμό εντάσσεται στα γενικότερα ανταλλάγματα που προσφέρει η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη φασιστική κυβέρνηση Ερντογάν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Άλλωστε, βάση της συμφωνίας αποτελεί η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας ακόμα και για Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που δραπέτευσαν από την Τουρκία και τη Συρία λίγο πριν εξοντωθούν στις φυλακές από τα βασανιστήρια ή θανατωθούν.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι στα πιθανά ανταλλάγματα ίσως ανήκει και η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, πράγμα που θα σήμαινε γι’ αυτούς αυτόματο θάνατο. Είναι σαφές ότι στην ατζέντα του Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, περιλαμβανόταν και η πίεση για να διαλυθεί η κοινότητα των Κούρδων προσφύγων του Λαυρίου ώστε να αποδυναμωθεί πολιτικά.

Η αλληλεγγύη μας παραμένει ακλόνητη: συνεχίζουμε να προσφέρουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εγκαταλελειμμένους απ’ όλους πρόσφυγες, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και συντονίζουμε τις δράσεις μας. Οι απειλές της κυβέρνησης και οι υπόγειες συμφωνίες με το καθεστώς Ερντογάν δεν θα περάσουν. Ο αγώνας των Κούρδων προσφύγων θα δικαιωθεί.

Καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή 12/01 στις 12.00.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

 

ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

This entry was posted in Uncategorized, Λαύριο. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *