Συλλογή τροφίμων για τους Κούρδους του Λαυρίου

Για το Λαύριο και το Αφρίν

Η Ομάδα Υγείας της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης του Πεδίου του Άρεως συνεχίζει να επισκέπτεται ανελλιπώς το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου για να παράσχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη προς τους φιλοξενούμενους Κούρδους και Αφγανούς πρόσφυγες.

Όπως διαπιστώνουμε από την εγκατάλειψη που συναντούμε κάθε φορά εκεί, καθώς έχουν αποχωρήσει όλες οι οργανώσεις που στήριζαν υλικά το Κέντρο, είναι εμπεδωμένη η βούληση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του Δήμου Λαυρεωτικής, να εκδιώξει από τα κτήρια του Κέντρου όλους τους πρόσφυγες, με προσχηματικό σκοπό την ανακαίνιση ή κατεδάφιση των ιστορικών αυτών χώρων που φιλοξενούν πολιτικούς πρόσφυγες εδώ και τουλάχιστον έξι δεκαετίες. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώθησε με τη στάση του τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να αποχωρήσει από το Κέντρο, καθώς αρνήθηκε να το εντάξει στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να παυτεί κάθε χρηματοδότηση, αν και υπήρχε ήδη εξασφαλισμένη. Αυτή τη στιγμή, οι 500 περίπου Κούρδοι και Αφγανοί πρόσφυγες στερούνται των βασικών για την επιβίωση, όπως τροφής, ένδυσης, θέρμανσης.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν διαπιστώναμε ότι η κίνηση αυτή να διαλύσουν τον ιστορικό καταυλισμό εντάσσεται στα γενικότερα ανταλλάγματα που προσφέρει η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη φασιστική κυβέρνηση Ερντογάν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Άλλωστε, βάση της συμφωνίας αποτελεί η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας ακόμα και για Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που δραπέτευσαν από την Τουρκία και τη Συρία λίγο πριν εξοντωθούν στις φυλακές από τα βασανιστήρια ή θανατωθούν. Το Κέντρο όμως είναι πολλά περισσότερα από ένα κτήριο στέγασης: είναι μία κοινότητα που οργανώνεται για να προπαγανδίσει και να διεκδικήσει τα δίκαια του κουρδικού λαού. Είναι μία δυνατή φωνή αντίστασης στις μαζικές δολοφονίες και την καταστροφή που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί στη Μέση Ανατολή.

Από το Σάββατο 20/01/2018 ο τούρκικος στρατός επιχειρεί να εισβάλει στο Κουρδικό έδαφος του καντονιού της Αφρίν στη Συρία, βομβαρδίζοντας θέσεις των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ, μελών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, καθώς και κατοικημένες περιοχές, χωριά και πόλεις, σκοτώνοντας αδιακρίτως μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής και άμαχο πληθυσμό. Γυναίκες και παιδιά εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς των τούρκικων αεροπλάνων και του πυροβολικού, ενώ η κουρδική πολιτοφυλακή κήρυξε γενική επιστράτευση για να αποτρέψει τη χερσαία εισβολή στα κουρδικά εδάφη.

Η αλληλεγγύη μας παραμένει ακλόνητη: μαζεύουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το Λαύριο, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εγκαταλελειμμένους απ’ όλους πρόσφυγες, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και συντονίζουμε τις δράσεις μας. Οι απειλές της κυβέρνησης και οι υπόγειες συμφωνίες με το καθεστώς Ερντογάν δεν θα περάσουν. Ο αγώνας των Κούρδων προσφύγων θα δικαιωθεί. Καλούμε τον αλληλέγγυο κόσμο να συνεισφέρει στη συλλογή τροφίμων και βασικών ειδών προσωπικής υγιεινής.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

Οι αλληλέγγυοι μπορούν να φέρνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κ*ΒΟΞ από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου και για όλον τον μήνα κατά τις ώρες λειτουργίας του: καθημερινά, 12.00-23.00. Η επόμενη επίσκεψή μας στο Λαύριο θα γίνει το Σάββατο 10/02.

Λίστα αναγκών όπως μας παραδόθηκε από τους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου:

  • Ζάχαρη, μέλι, τσάι, ρύζι, πλιγούρι, όσπρια, λάδι, χυμός ντομάτας, αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), ζυμαρικά, γάλα εβαπορέ ή μακράς διάρκειας, παιδικές κρέμες, σταφίδες
  • Είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες) παιδικά και ενηλίκων

 

ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΞ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *