Ειδομένη

Γ’ Ενημέρωση από Ειδομένη (τελική), 6 Απριλίου 2016

Εμείς απλώς ξεδιπλώσαμε το πανό μας, το οποίο περιέγραφε την πραγματικότητα: η Ευρώπη είναι για τους πρόσφυγες η επόμενη κόλαση μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αφού εξηγήσαμε ότι διαμαρτυρόμαστε για τα κλειστά σύνορα και τις αιτίες της προσφυγιάς έξω ακριβώς από το κοντέινερ στο οποίο “ενημερώνονταν” οι πρέσβεις Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας για την κατάσταση στην Ειδομένη, πολυάριθμοι πρόσφυγες συντάχθηκαν με εμάς, κράτησαν το πανό μας και, ζητώντας μας ευγενικά τη συγκατάθεσή μας, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Η φωνή μας ενώθηκε με τη δική τους. Η διαμαρτυρία πλαισιώθηκε από πανό των προσφύγων, απέκτησε δυνατό παλμό και ένταση, μπροστά πέρασαν παιδιά και ένας πρόσφυγας με ακρωτηριασμένα άκρα από τον πόλεμο. Κάποια στιγμή οι πέντε μας φωνάξαμε το σύνθημα “η αλληλεγγύη το όπλο των λαών” και, καθώς δεν ακούστηκε πολύ δυνατά, σώπασαν όλοι για να το ξαναφωνάξουμε και το συνόδευσαν με χειροκρότημα καθόλη τη διάρκειά του. Κατόπιν η διαμαρτυρία συνεχίστηκε μπροστά στις κλούβες, με σκοπό να κλείσουμε τον δρόμο φυγής των πρέσβεων. Μπροστά βγήκαν κάποιες γυναίκες που με τεράστια αποθέματα οργής και κουράγιου μπήκαν με τα μωρά τους στην πρώτη γραμμή δίπλα στα ΜΑΤ, πήραν τον λόγο και εμψύχωναν όλους μας να αντισταθούμε, ανατρέποντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής. Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με ειρωνικά χειροκροτήματα και σαρκαστικά “thank you”, καθώς τα ΜΑΤ άνοιγαν τον δρόμο για να περάσουν τα διπλωματικά αυτοκίνητα.

Οι πρόσφυγες διεκδίκησαν για ακόμη μία φορά με αξιοπρέπεια, δυναμικότητα και σθένος το αυτονόητο: το άνοιγμα των συνόρων. Εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε δίπλα τους, αλληλέγγυοι, μέχρι το τέλος.

Στη συνέχεια, φέραμε το κινητό μας ιατρείο στο γνωστό μας πόστο, δίπλα στις κλούβες, και δεχτήκαμε μέχρι το βράδυ πολλά περιστατικά.

Καταγγέλλουμε τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων των χρυσοπληρωμένων ΜΚΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Γιατροί Του Κόσμου, και του Ερυθρού Σταυρού, την άρνησή τους παραπομπής περιστατικών που έχρηζαν εξετάσεων και ελέγχου στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρά τα συνοδευτικά σημειώματα που συνέγραψαν οι γιατροί μας, την άρνηση ενημέρωσης -με ευθύνη και των μεταφραστών, όπως μας κατήγγειλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες- και παράδοσης των αποτελεσμάτων στους πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το νοσοκομείο Κιλκίς. Θα πρέπει να αναφέρουμε το ενδιαφέρον και τον ζήλο που έδειξαν αρκετοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου να περιθάλψουν τους πάσχοντες πρόσφυγες, ενάντια στις κεντρικές πολιτικές του κράτους. Είναι ξεκάθαρο ότι η εξόντωση των προσφύγων μεθοδεύεται με κάθε δυνατό τρόπο από την κυβέρνηση και τους συνεργαζόμενους φορείς της.

Οι πρόσφυγες είναι ανυποχώρητοι, εμείς είμαστε ανυποχώρητοι, η αλληλεγγύη θα νικήσει.

 

B’ Ενημέρωση από Ειδομένη, 4 Απριλίου 2016

Η νεαρή Αφγανή που ήρθε στο κινητό ιατρείο μας ημιλιπόθυμη και στην οποία χορηγήσαμε ενδοφλέβια υγρά ήταν ένα από τα δεκάδες περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης, κυρίως παιδιών, που αντιμετωπίσαμε χτες. Η ΜΚΟ Praksis των παχυλών επιχορηγήσεων μοίρασε μουχλιασμένες μερίδες κοτόπουλο, πατάτες και κριθαράκι. Σημειώνουμε ότι τη σίτιση των προσφύγων έχουν αναλάβει με απευθείας ανάθεση οι ΜΚΟ Praksis, Samaritan’s Purse και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι χιλιάδες άνθρωποι που περίμεναν υπομονετικά το συσσίτιο επί ωρες σε μια ουρά εκατοντάδων μέτρων, όταν είδαν το ότι οι επιφορτισμένες με τη σίτιση ΜΚΟ τους αντιμετωπίζουν χειρότερα από ζώα, εξοργίστηκαν και προέβησαν σε αυθόρμητη έντονη αλλά μη βίαιη διαμαρτυρία φωνάζοντας “είμαστε άνθρωποι”. Στη διαμαρτυρία αυτή συμμετείχαμε κι εμείς καταγράφοντας το έγκλημα και ακούγοντας την εύλογη αγανάκτηση των προσφύγων. Τα “ρεπορτάζ” των μέσων παραπληροφόρησης και εσκεμμένης καλλιέργειας ρατσιστικού μίσους περί συγκρούσεων μεταξύ των προσφύγων είναι παντελώς ανυπόστατα. Ήμαστε συνέχεια μαζί με τους πρόσφυγες , το ίδιο εξοργισμένοι απέναντι στις ΜΚΟ και το κράτος και δεν διαπιστώσαμε παρά μόνο την αξιοπρεπή αλλά αγωνιστική τους στάση απέναντι στην κόλαση την οποία βιώνουν.

Κατά τα άλλα, στα δύο πόστα στα οποία επιχειρήσαμε με το κινητό μας ιατρείο, αντιμετωπίσαμε εκατοντάδες περιστατικά, κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού λόγω της σκόνης και της δηλητηριώδους ατμόσφαιρας, καθώς και χρόνιες αρρύθμιστες νόσους λόγω του ταξιδιού και της αδυναμίας πρόσβασης σε φαρμακευτική περίθαλψη. Τα δύο βαν του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και τα γραφεία του ΕΚΕΠΥ παραμένουν ερμητικά κλειστά, ενώ κάποιοι πρόσφυγες μας ανέφεραν πλημμελή εξέταση και χορήγηση φαρμάκων από τις οργανώσεις που καλύπτουν με βάρδιες τον καταυλισμό (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί Του Κόσμου, Ερυθρός Σταυρός). Η μόνη κρατική παρουσία στον καταυλισμό είναι οι κλούβες των ΜΑΤ οι οποίες εναλλάσσονται τακτικά διασχίζοντας το πλήθος. Στο ιατρείο μας επιχειρήσαμε με γιατρό, παιδίατρο και έναν Σύρο πρόσφυγα γενικό γιατρό επί δέκα ώρες. Μέχρι να φτάσουμε στον καταυλισμό, ο Σύρος γιατρός εκτελούσε χρέη διερμηνείας καθώς του αρνήθηκε η εκτέλεση ιατρικών πραξεων επειδή δεν ήταν πιστοποιημένος.
Συνεχίζουμε με το ιδιο επιχειρησιακό πλάνο και σήμερα.

 

Α’ Ενημέρωση από Ειδομένη, 2 Απριλίου 2016

Σήμερα, στις 14:00, στον καταυλισμό στο βενζινάδικο της ΕΚΟ αρκετοί πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, βγήκαν στο δρόμο με σκοπό να αποκλείσουν την εθνική οδό προς τα σύνορα. Διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του ιατρείου του καταυλισμού καθώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχώρησαν μετά από εντολή να πάνε στην Ειδομένη, διευκολύνοντας τη μεθόδευση του κράτους για εκκένωση της περιοχής. Λίγο πριν τη διαδήλωση, εθελοντές, ανεξάρτητοι και μέλη ΜΚΟ, έχοντας αναλάβει τη λειτουργία του ιατρείου, πραγματοποιούσαν καρδιογράφημα σε πρόσφυγα, διαδικασία την οποία διέκοψαν αστυνομικοί. Όπως ειπώθηκε από κάποιους εθελοντές, σκοπός του κράτους είναι η πλήρης εγκατάλειψη των προσφύγων, ώστε να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να πάνε στα κέντρα κράτησης. Αυτό επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά μετά, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήρθαν στο χώρο για να διαπιστώσουν αν οι εθελοντές είναι πιστοποιημένοι, ενώ ταυτόχρονα κατέφθασαν πούλμαν για την “εθελοντική” μεταφορά των προσφύγων. Σημειώνουμε ότι ούτως ή άλλως το φαγητό και το νερό που προσφέρουν οι γιατροί χωρίς σύνορα είναι ανεπαρκές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λιποθυμία τριών γυναικών τις προηγούμενες μέρες λόγω αφυδάτωσης. Στο χώρο δεν υπάρχει οργανωμένη παρουσία αλληλέγγυων.

Στον μεγάλο καταυλισμό στην Ειδομένη οι συνθηκες είναι πιο άθλιες από ό,τι περιγράφεται. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και άκρως επικίνδυνη για την υγεία των προσφύγων, λόγω της σκόνης, αλλά και λόγω του πλαστικού που καίνε για να ζεσταθούν και να ζεστάνουν νερό για να κάνουν μπανιο ή να μαγειρέψουν. Τα παιδιά παίζουν μέσα στα λασπόνερα. Οι ΜΚΟ που επιχειρούν στην περιοχή υπό την αιγίδα της UNHCR δίνουν φάρμακα στους πρόσφυγες σε ανεπαρκή ποσότητα. Το συσσίτιο που μοιράζεται είναι πενιχρό και για να φτάσουν ως αυτό οι πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν σε έναν κλειστό διάδρομο από συρμάτινο πλέγμα. Παρ´ όλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρία πρόσφυγα, ένας αριθμός από όσους μεταφέρθηκαν στα κέντρα κράτησης, επέστρεψαν στον καταυλισμό, γιατι οι συνθήκες εκεί δεν ήταν καλύτερες.

Η πλήρης διάψευση της προπαγάνδας των ΜΜΕ περί επικίνδυνων και βίαιων προσφύγων προήλθε από τις πολύλεπτες συζητήσεις που είχαμε με τους ευγενείς πρόσφυγες, οι οποίοι με αξιοπρέπεια και υπομονή αντιστέκονται στην απορριματοποίησή τους και αναμένουν το αυτονόητο: το άνοιγμα των συνόρων.

 

OUR CHILDREN ARE DROWNING IN THE MUD. TAKE OFF YOUR HUMANITY MASK

…Μπροστά βγήκαν κάποιες γυναίκες που με τεράστια αποθέματα οργής και κουράγιου μπήκαν με τα μωρά τους στην πρώτη γραμμή δίπλα στα ΜΑΤ, πήραν τον λόγο και εμψύχωναν όλους μας να αντισταθούμε, ανατρέποντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής.

…χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά το συσσίτιο επί ωρες σε μια ουρά εκατοντάδων μέτρων

…Η ΜΚΟ Praksis των παχυλών επιχορηγήσεων μοίρασε μουχλιασμένες μερίδες κοτόπουλο, πατάτες και κριθαράκι…

…τη σίτιση των προσφύγων έχουν αναλάβει με απευθείας ανάθεση οι ΜΚΟ Praksis, Samaritan’s Purse και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα…